EK-5 Tarım Sigortası Nedir?

Ek-5 Tarım Sigortası Nedir ? Hangi Formlar ile Nasıl Başvurulur ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halk arasında bilinen adıyla “Tarım SSK” mevzuatta belirtilen adıyla “Tarım veya Orman İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Olarak Çalışanlar”. 5510 sayılı kanuna ilave edilen ek 5 inci madde doğrultusunda tarım ve orman işlerinde çalışan kişiler 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılmıştır.

Ek-5 Kapsamında sigortalı olmak için şartlar şunlardır:

Bununla birlikte 4/b-4 kapsamında (Tarım Bağ-Kur) olan sigortalılar da yıllık tarımsal faaliyet gelirlerinden, bu faaliyete ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın aylık ortalamasının prime esas günlük kazanç alt sınırına göre belirlenen tutardan (asgari ücretten) az olduğunu “Sigortalılık Muafiyet Belgesi” ile belgeler ise ek 5 inci maddeye göre sigortalı olup 4/a (SSK) kapsamına dahil olabilirler.

Nasıl Ek-5 Sigortalısı Olabilirim ?

Ek-5 kapsamında sigortalı olmak isteyen tarım veya orman işlerinde çalışan kişi yazımızın sonunda yer alan başvuru formlarını doldurarak ikamet ettikleri yerin muhtarlığı, ilçe tarım müdürlüğü ve ziraat odasının onayları ile Kuruma müracaat etmelidir. Bahsedilen bu onaylar ilgili kişinin muhtar tarafından tarım işinde süreksiz olarak çalıştığı, ilçe tarım müdürlüğü bünyesinde ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kaydının olmadığı, ziraat odasında kaydının olmadığı yönünde onaylarını içermektedir. Sigortalılık kişinin müracaat tarihi itibarıyla başlamaktadır. Çalıştığı yer ile ikamet yeri farklı olan kişiler muhtarlık ve ilçe tarım müdürlüğü onayını her iki yerden birine yaptırması yeterlidir. Ancak başvuru formunda her iki yerin de ziraat odası onayının olması gereklidir. Aksi takdirde kişinin Ek-5 sigortalılık talebi reddedilecektir.

Örnek – Antalya ilinde ikamet eden ve Muğla iline tarım işinde çalışmaya giden kişi Muğla ilinde çalıştığı yerin muhtarlık, tarım müdürlüğü ve ziraat odası onaylarını içeren başvuru formuyla (Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi) Muğla SGİM’ne başvurmuştur. Antalya ilinde ikamet ettiği yerin ziraat odası onayı olmadığı için talebi reddedilecektir.

Başvurular ikamet yerinin bağlı bulunduğu veya çalışılan yerin bağlı bulunduğu SGM’ye yapılabilir. Sigortalılık dosyası ikamet yerinin bağlı bulunduğu SGM’de takip ve muhafaza edilecektir. Müdürlüğe doğrudan başvuru imkanı olmayan kişiler PTT’nin adi posta dışındaki hizmetleri ile (Taahhütlü, İadeli taahhütlü, Acele Posta Servisi,PTT Alo Post veya PTT Kargo) başvuru formunu göndermeleri durumunda sigortalılık başlangıç tarihi evrakın PTT’ye teslim tarihi olarak kabul edilecektir. Bunlar dışında özel kargo veya kurye gibi gönderim yollarını tercih eden kişilerin sigortalılık başlangıç tarihi evrakın Kuruma intikal ettiği tarih olarak kabul edilecektir.

Devlet ormanlarında ağaçlandırma, bakım, imar, yol yapımı, kesme, toplama, taşıma, imal gibi orman işlerinde çalışan kişiler de ek-5 kapsamında sigortalı olabilir. Bilindiği üzere orman köylerini kalkındırma kooperatifleri/orman köylüleri vahidi fiyat (birim fiyat) usulüne göre bu işleri Orman Genel Müdürlüğü adına görebilmektedir. Bu işlerde çalışan kişilerin yaptıkları işler süreksiz iş sayılmaktadır. Ek-5 kapsamında sigortalı olmak isteyen orman işçisi ikametinin bağlı bulunduğu muhtarlık, ikametinin bulunduğu veya çalıştığı yerin bağlı olduğu Orman Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlükleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı il müdürlükleri aracılığıyla veya kalkındırma kooperatiflerine onaylatıp Kuruma müracaat etmelidir.

Örnek – Antalya iline bağlı orman köyünde kurulu kalkındırma kooperatifi üyesi olan ve orman işletmesi tarafından birim fiyat usulü ile kooperatife verilen orman işlerinde süreksiz olarak çalışan kişi, muhtarlık ve Antalya Bölge Orman Müdürlüğü onaylı “Orman İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi” ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne müracaat etmiştir. Bu durumda sigortalının ek 5 inci madde kapsamındaki sigortalılığı müracaat tarihi itibariyla başlatılacak, tescil işlemi Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da ilgili sosyal güvenlik merkezince yapılacaktır.

EK-5 Başvuru Formu – Tarım İşlerinde Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi EK-5 Başvuru Formu – Orman İşlerinde Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi
EK-5 Tarım Sigortası Nedir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Alo SGK ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!